Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Vorige / Rea Leder
Volgende /
Naar het overzicht

Daalder kaas

Interview Marco Grothkopf Daalder Kaas

Wie ben je als ondernemer en wat zijn jouw kwaliteiten?

Mijn naam is Marco en ik werk al bijna 40 jaar als zelfstandig kaasboer. Kaas is een prachtig product en ik geniet ervan om als vakman mijn klanten te kunnen adviseren en ze mee te nemen in hoe en waar onze kaas gemaakt wordt. Daarmee zorg ik er voor dat iedere klant met een goed stuk kaas tevreden naar huis gaat (en thuis natuurlijk lekker genieten). Kaaskennis is dus één van mijn kwaliteiten, maar ik geniet minstens zoveel van het gezellige praatje aan de kraam. Juist in deze tijd waarin mensen al zoveel geïsoleerd thuis zitten, is het fijn om op de markt een praatje te kunnen maken. Gewoon van mens tot mens even interesse tonen. Dat is het mooie aan mijn vak.

Om welke onderneming gaat dit verhaal?

Als zelfstandig ondernemer op de markt ben ik al jaren lid van de Vereniging Daalder Kaas. Hierdoor heb ik contact met ondernemers uit het hele land en zelfs in Duitsland en België. Samen delen we ervaringen, maar voeren we ook een gezamenlijk huismerk en denken we na over presentatie. Het is prettig om niet alles zelf te hoeven bedenken en met elkaar te kunnen sparren.

Hoe ziet de historie van je onderneming eruit?

Het is allemaal begonnen bij mijn opa zo’n 90 jaar geleden. Het bedrijf begon in Amersfoort met een klein kruidenierswinkeltje met kaas waarna als snel de markt volgde. Samen met mijn moeder heb ik dit bedrijf voortgezet. Ik was toen 18 jaar. Het idee was dat ik tijdelijk zou helpen maar ik ben eigenlijk blijven hangen en ik doe dit nu al 37 jaar. Ongeveer 50 jaar geleden is mijn opa verhuisd naar Scherpenzeel, waar hij ook al op markt stond en ik hem als jonge jongen in de schoolvakanties hielp. Ik heb dus een bijzondere binding met dit dorp.

Kan je iets vertellen over je locatie?

Ik sta op dit moment een dag per week in Scherpenzeel en twee keer in Amersfoort op de markt. Het is fijn om al zo lang op deze plekken mijn kaas te kunnen verkopen; het is wekelijks een komen en gaan van vaste klanten, waar ik inmiddels echt een band mee op heb gebouwd. De markt is echt mijn ding, ik zou niets anders willen.

Met welke/hoeveel mensen werk je?

Tot voor kort met mijn moeder. Zij is dit jaar met pensioen gegaan op 77-jarige leeftijd (ze kon moeilijk afscheid nemen😉). Nu met een andere vaste kracht.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Klanten kunnen bij mij vertrouwen op vaste topkwaliteit kaas. Ik probeer klanten steeds weer te verrassen met wat andere smaken, er zijn zoveel mooie kazen te koop. Uiteraard selecteer ik alles op kwaliteit, dat is mijn handelsmerk en daardoor komen klanten ook bij me terug. Je product kennen en er wat over kunnen vertellen, daar kan de klant bij mij zeker voor terecht. En lekker proeven natuurlijk, want dat hoort er bij op de markt.

Waarom zouden mensen buiten Scherpenzeel naar jouw winkel/onderneming moeten komen?

Het is een markt met een geweldig aanbod. Kwalitatief goed van eigenlijk alle ondernemers die hier op de markt staan. Er is een ruim aanbod, zeker met de non-food kramen erbij. We noemen het gekscherend weleens ‘het grootste warenhuis in de buitenlucht’. En dat is juist in deze tijd een erg fijne koopomgeving; geen muffe supermarkt, maar gewoon lekker in de buitenlucht je verse waar kopen.

Wat is het aanbod diensten/producten van jouw onderneming/ winkel?

Ik richt me vooral op Hollandse kazen vers van ’t mes. Zo verkoop ik kazen uit de Westbeemster en heb ik een prachtig assortiment boerenkazen. Dit zijn kazen met een verhaal. De koeien lopen buiten en er wordt gelet op welke voeding ze krijgen. Dit proef je terug in de kaas. En daarnaast heb ik ook lekkere buitenlandse kazen. Het aanbod groeit en ik vind het mooi om mijn klanten hiermee kennis te laten maken.

Heb je nog bijzonderheden, momenten of een boodschap voor jouw doelgroep?

Ik hoop vooral dat onze non-food collega’s snel weer aan het werk mogen en weer mogen terugkeren naar onze markt. Met elkaar maken we de markt tot een gezellig wekelijks uitstapje!

Hoe zie je de toekomst van jouw onderneming/winkel?

Ik zie de toekomst rooskleurig in. We zijn een sterke markt met een mooi aanbod. We hebben voor zo’n klein dorpje echt een goede markt, daar mogen we met elkaar trots op zijn. De jeugd heeft de toekomst en het is mooi om te zien dat er ook steeds meer jongeren de weg naar de markt weten te vinden. Kwaliteit, versheid en gezelligheid; de markt biedt voor iedereen wat wils, graag tot ziens!

Link naar https://www.heerlijkscherpenzeel.nl/activiteiten/cultuur/
Link naar https://www.heerlijkscherpenzeel.nl/activiteiten/horeca/
Link naar https://www.heerlijkscherpenzeel.nl/activiteiten/recreatie/

Ontvang lokale acties

Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.