Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Woonhuis Klein Scherpenzeel

Woonhuis Klein Scherpenzeel

Woonhuis Klein Scherpenzeel

Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 11 september 2021, is ook de fraaie woning “Klein Scherpenzeel” in de wandelroute opgenomen. Deze is te vinden op het Oosteinde 106 (op de hoek met het Doornboomspark). De bewoners, familie Robbertsen, ontvangen u graag!

Geschiedenis
Klein Scherpenzeel is een relatief jong monument. Het is in 1913‐1914 gebouwd en is in 2004 aangewezen als gemeentelijk monument. Op een foto die tijdens de onafhankelijkheids-feesten in 1913 is gemaakt, staat het huis in de steigers. Het is burgemeester Anton Royaards die de woning laat bouwen. De laan aan de oostkant van Huize Scherpenzeel (aan de achterkant van het kasteel), houdt nu op waar het Doornboomspark begint, maar aanvankelijk loopt die laan door tot aan het Oosteinde waar Klein Scherpenzeel staat.

De woning staat eerst in de gemeente Renswoude aan de Utrechtsewegweg 77, daarvoor met de adresaanduiding C 58. De grens tussen Scherpenzeel en Renswoude en daarmee ook de provinciegrens van Gelderland en Utrecht loopt dan net voor Klein Scherpenzeel langs. Bij de grenswijziging van 1960 is daar verandering in gekomen. Sindsdien staat Klein Scherpenzeel op Scherpenzeels grondgebied.


Afbeelding: de oudst bekende (duidelijke) afbeelding van Klein Scherpenzeel op een ansichtkaart van rond 1920.


Afbeelding: Klein Scherpenzeel op een afbeelding uit de jaren ’50 of ’60. Rechts achteraan is het muziekgebouwtje van Caecilia te zien (op het huidige Doornboomspark).

Architectuur
Klein Scherpenzeel heeft een T‐plattegrond en is ontworpen in neorenaissancestijl. Het pand valt op vanwege zijn karakteristieke bouwmassa met drie trapgevels: twee op de zijgevels en één aan de voorzijde op het dakhuis. Het is door zijn ligging in de bocht van de weg beeldbepalend gesitueerd.

Bewoners
Wie er nadat het huis is opgeleverd rond 1914 is gaan wonen, is niet bekend. Vermoedelijk een werknemer die in dienst is van familie Royaards. Maar in 1937 woont de familie Heikamp in Klein Scherpenzeel. Ze huren de woning van mevrouw Royaards. Haar echtgenoot is in 1932 overleden. Dochter Hennie Heikamp is er in december 1937 geboren. De familie Heikamp heeft slechts enkele jaren in Klein Scherpenzeel gewoond, in 1939 is het gezin vertrokken. Misschien heeft het huis daarna tijdelijk leeggestaan, dat weten we niet. In 1941 komen er in ieder geval nieuwe bewoners in het huis. Het zijn Sophia Haanschoten‐Donselaar met haar dochter Clazien. Zij komen van boerderij De Roffelaar op de Voskuilerweg in Woudenberg.

Clazien Haanschoten trouwt in 1954 met haar buurjongen Gijs van Daatselaar en zij kopen in 1958 Klein Scherpenzeel van de erfgenamen van de overleden Anton + Margaretha Royaards. Gijs en Clazien van Daatselaar wonen tot 1997 in het pand.

Teus en Janneke Robbertsen kunnen Klein Scherpenzeel in 1997 kopen en laten het pand grondig renoveren, waarbij veel oorspronkelijke details bewaard kunnen blijven.

Meer lezen over Klein Scherpenzeel? In 2020 is er een uitgebreid artikel verschenen in het verenigingsblad van Oud Scherpenzeel (vanaf blz. 36). Klik door naar:

https://oudscherpenzeel.nl/wp-content/uploads/bladen/Blad%202020-2.pdf

Meer lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast