Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Voormalig Gereformeerde kerk (Intrema)

Voormalig Gereformeerde kerk (Intrema)

Voormalig Gereformeerde kerk

Aan de voorzijde van het huidige gebouw is niet te zien dat hier ooit een kerk stond, maar als je de zijkant bekijkt is dit nog goed te zien. De oude Gereformeerde Kerk, waar nu Intrema bedrijf houdt, aan de Stationsweg 299 (Holevoet) is tijdens Open Monumentendag (zat. 11 sept. 2021) geopend voor publiek. U wordt gastvrij ontvangen door medewerkers van Intrema.

Geschiedenis
De Gereformeerde Kerk in Scherpenzeel kent haar oorsprong in 1877. Op 7 januari van dat jaar verklaart de Synodale Commissie der Christelijke Gereformeerde Kerk in Nederland dat te Scherpenzeel een Christelijke Gereformeerde Gemeente wordt erkend op basis van een wet uit 1853, een wet ‘tot regeling van het toezicht op de onderscheidene kerkgenootschappen’. Na de kerkscheuring in 1886 wordt de officiële naam Gereformeerde Kerk te Scherpenzeel.

Op 1 augustus 1888 wordt het dan nieuw gebouwde kerkgebouw aan de Holevoet officieel in gebruik genomen. In de kerk wordt dan gebruik gemaakt van een tweedehands aangekocht kabinetorgel waarop de gemeentezang wordt begeleid.

Het kabinetorgeltje wordt op 16 juni 1888 voor 350 gulden gekocht van Jan van Staveren uit Nijkerk door Van Velzen en A. Berendse. Berendse was voorheen organist van de “grote kerk”.  Een kabinetorgel is een klein pijporgel dat zich in een kast bevindt die met deurtjes gesloten kan worden. Het kabinetorgel was bij aankoop al 90 jaar oud, het is in 1797 gebouwd door Ahlert Gerhard Axsen. De onderkast is in Lodewijk XVI stijl.

Het kabinetorgeltje doet dienst tot 1929, dan wordt er een nieuw orgel, een Flentrop in de kerk ingebouwd. In 1930 wordt het oude kabinetorgel verkocht voor 125 gulden aan het Gemeentemuseum te Den Haag, waar het nog steeds aanwezig is.

De aftakeling van het kerkgebouw
Ook de Gereformeerde Kerk aan de Holevoet heeft te lijden van het oorlogsgeweld in de Meidagen van 1940. In het 6-pijpige orgelfront van het nieuwe Flentrop-orgel is jarenlang een deuk zichtbaar, veroorzaakt door een granaatscherf bij Duitse beschietingen.

Ná de oorlog wordt er grond gekocht voor een nieuwe kerk aan de Molenweg. Er is dringend behoefte aan vergaderruimte en daarom wordt er aan de Molenweg eerst een Verenigings- gebouw tot stand gebracht. Met de nieuwbouw van een nieuwe kerk wordt niet zoveel haast gemaakt, ook vanwege de kosten. Rond 1955 komt er echter tijdens de zondagse eredienst een stuk stucwerk van het tongewelf naar beneden op het balkon. Het balkon wordt ontruimd en Ds. Van der Veen gaat stug door met de dienst. Wel wordt hierdoor haast gemaakt met de plannen voor nieuwbouw van de kerk aan de Molenweg. Deze is klaar in 1959 en dat is ook het jaar dat er voor het laatst gekerkt wordt in de oude Gereformeerde Kerk aan de Holevoet.

Een nieuwe bestemming
De voorzijde van de oude kerk wordt afgebroken en er wordt een nieuw bedrijfspand met woning vóór het resterende deel van de kerk gebouwd. De voormalige kerk wordt in gebruik genomen als garage door Veldhuizen er in. Nadat Veldhuizen het pand verlaat, wordt het gehele gebouw gerenoveerd, waarbij de voorzijde wordt omgebouwd tot de Delftse School-stijl, waardoor het pand prima past bij de andere wederopbouw panden aan de Holevoet. Het pand wordt hierna in gebruik genomen door de Van Rootselaar Group. Momenteel is hier dus Intrema gevestigd.

 

 

Meer lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast