Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Voormalig gemeentehuis

Voormalig gemeentehuis

Voormalig Gemeentehuis

Het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat 210 is opgenomen in de wandelroute van Open Monumentendag, zaterdag 11 september 2021.

Geschiedenis
Ongeveer op de plek waar nu het voormalige gemeentehuis staat, stond van 1930 tot 1940 een ander gemeentehuis. Ten tijde van die nieuwbouw (1930) was er een rechthoekig pleintje ervoor aangelegd, dat smaller maar dieper was dan het huidige pleintje. Dit gemeentehuis is slechts een kort leven beschoren want het is kort na het uitbreken van de 2e Wereldoorlog in mei 1940 door artillerievuur volledig verwoest.


Afbeelding: het gemeentehuis wat er van 1930 tot 1940 stond.

Al snel wordt in het kader van de Wederopbouw door de architecten Gerritsen en Eraroer uit Arnhem een nieuw gemeentehuis annex politiebureau/dienstwoning (nr. 212) ontworpen, dat in 1941 gereed komt. Het gebouw zal tot 1983 dienst doen als gemeentehuis. Daarna neemt de gemeente Huize Scherpenzeel in gebruik als gemeentehuis.

In het voormalige gemeentehuis bevindt zich een opmerkelijk glas-in-lood raam. Door de gemeente Scherpenzeel zijn in de laatste oorlogsjaren grote aantallen evacuees opgevangen uit andere delen van het land. De dankbare evacuees uit Velsen schenken kort na de oorlog, nog in 1945, het fraaie glas-in-loodraam voor in het toen nog gloednieuwe gemeentehuis.

Meer lezen over de evacuees in Scherpenzeel?  Zie link:

https://oudscherpenzeel.nl/wp-content/uploads/terugblik/Evacuees%20in%20Scherpenzeel.pdf


Afbeelding: het gemeentehuis staat vaak centraal bij festiviteiten. Deze foto is genomen tijdens de bevrijdingsfeesten in 1950.

Het huidige pand
Het pand valt op vanwege zijn forse afmetingen en zijn representatieve aanzien. Het onderscheidt zich van de andere huizen in Delftse Schoolstijl vanwege zijn situering in de breedte aan een pleintje. Het is een gezichtsbepalend pand en versterkt de stedelijke allure, die het dorpscentrum uitstraalt. Momenteel is het gemeentehuis opgedeeld in een drietal woningen.

Uit een krantenartikel uit 1953:

SCHERPENZEEL

Trouwlustige kleuters

Cobi en André, vier en drie jaar oud, wonen vlak bij het gemeentehuis in Scherpenzeel, en ze staan altijd vooraan, wanneer er een trouwpartij is. Ook deze week keken ze weer hun ogen uit. De plechtigheid greep de kleuters zo aan, dat ze besloten om ook te gaan trouwen. ’s Middags verschenen ze opnieuw bij het gemeentehuis, keurig uitgedost, en beiden met een grote bos bloemen. Dat hoorde er immers zo bij. “Kom”, zei Cobi, en ze pakte André bij de arm, “we gaan echt trouwen, en dan in een huisje wonen”. De voordeur in, de tussendeuren door, en daar stonden ze in de grote gang van het gemeentehuis. Wat nu? Cobi klopte resoluut op een deur, eenmaal, tweemaal, driemaal. Toen kwam de gemeente-ontvanger maar eens kijken wat er aan de hand was, want hij had al een paar maal ‘binnen’ geroepen. “We gaan trouwen”, riep Cobi, en de ontvanger wist niet goed wat hij moest doen. Tenslotte nam hij de kleuters mee naar de secretaris, waar ze op een stoel voor het grote bureau werden gezet. De plechtigheid nam een aanvang: “Hoe heet je?” ”Cobi” “En hoe nog meer?” “Jongbloed”, was het antwoord. André zat duimen te draaien. “En hoe heet jij?” Stilte. “Hij heet André Stuivenberg”, zei Cobi. André zweeg. De secretaris dacht aan vestigingsvergunningen, woonruimte en wat dies meer zij. Plotseling verbrak André het zwijgen: “Goa naar huus” zei hij en rende weg. Cobi, ook in de war, er achter aan. Buiten werden ze opgevangen door vader Stuivenberg die zijn zoontje kwijt was. Het huwelijk was “gesloten”.

 

Meer lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast