Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Sionkerk (Renes)

Sionkerk (Renes)

Sionkerk (Renes)

De imposante Sionkerk is misschien formeel nog geen monument, maar is zeker al een monumentaal gebouw! De wijk waar de kerk in staat heet niet voor niets Renes, want ooit was dit grondgebied van Hofstede Renes, één van de oudste bekende boerderijen van Scherpenzeel. Vanwege deze historie is deze plek opgenomen in de wandelroute van Open Monumentendag (zat. 11 sept. 2021). De Sionkerk is geopend omdat het vandaag ook Nationale Orgeldag is.

Geschiedenis
De vroegste vermelding van Renes is uit 1342. Johan van Culemborch beleent op 22 november van dat jaar de broers Tyman en Elyaes van Scherpenzeel met hoeve Groot Scherpenzeel en Elyas wordt op diezelfde dag ook beleend met het goed Renes.

De Hofstede Renes, noordelijk van Groot Scherpenzeel, blijkt in de geschiedenis van Scherpenzeel een belangrijk goed te zijn geweest. Langs Renes loopt de Renessersteeg. Deze weg is ouder dan de Oude Barneveldseweg en al aangegeven op de kaart van Jan van Diepenem uit 1641. De kadastrale kaart van 1832 laat zien dat de Renessersteeg zelfs breder is dan de Oude Barneveldseweg en aansluit op de brede Klein Orelse Dwarsdijk die verbinding legt met de “Weg naar Amersfoort”(de Postweg).                                            

Afbeelding: de oude  boerderij in 1948

Familie Renes
Het mag duidelijk zijn dat de familie Renes haar naam ontleent aan de boerderij. De oudst bekende voorvader, Willem Thonisz, woont hier in 1630. Zijn zoon Anthonie volgt hem op als boer, maar diens zoon, Willem, vertrekt naar de Holevoet. Daar hebben vervolgens de opeenvolgende geslachten Renes drie eeuwen gewoond. Met het overlijden van Jan Renes, op 9 november 1981, verdwijnt de laatste Renes van de Holevoet en daarmee een aanzienlijke familie die haar stempel eeuwenlang op de Scherpenzeelse samenleving drukte.

Het einde van de boerderij
Door uitbreiding van het dorp komt de boerderij steeds dichterbij de bebouwde kom van Scherpenzeel te staan. AI vroeg worden stukken land afgestaan ter wille van de noordelijke uitbreidingen van het dorp, voor kleine kampjes, die apart worden verhuurd en volkstuintjes. Als tenslotte de rondweg wordt aangelegd wordt er wederom land van het boerenbedrijf afgeknibbeld. De laatste bewoners is de familie Van de Vliert. In 2009 wordt de dan al enkele jaren leegstaande boerderij afgebroken ten behoeve van de bouw van een nieuwbouwwijk.

Afbeelding: de sloop van de boerderij in 2009

Plan Renes
Onder de naam “Plan Renes” wordt op het grondgebied van de voormalige boerderij vanaf 2012 een complete nieuwe wijk gerealiseerd. Als eerste wordt de Sionkerk gebouwd.


Afbeelding: de bouw van de Sionkerk in 2012.

In het verenigingsblad van Oud Scherpenzeel, het oktobernummer van 2010, is een artikeltje over boerderij Renes opgenomen:

https://oudscherpenzeel.nl/wp-content/uploads/bladen/Blad%202010-3.pdf

Vereniging Oud Scherpenzeel is in het bezit van de oude Statenbijbel die ooit toebehoorde aan de familie Renes. Over deze Statenbijbel is in 2014 een uitgebreid artikel geschreven:

 

Verder lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast