Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Molenromp De Dankbaarheid (De Bouwhof)

Molenromp De Dankbaarheid (De Bouwhof)

Niet velen kennen de naam “Molen De Dankbaarheid”, deze plek is beter bekend als de “Molen van Van Harten” of de oude molenromp bij De Bouwhof, bouwmaterialen aan de Stationsweg 392. De molenromp is te bezoeken tijdens Open Monumentendag, zaterdag 11 september 2021. Let op: het betreden van de oude molenromp kan risico opleveren en is dan ook geheel voor eigen risico!  

Geschiedenis
Molen De Dankbaarheid, ook wel De Vlasblom of Vlasmolen genoemd, wordt in 1912 gebouwd nadat zijn voorganger, van hetzelfde type, een achtkante stelling-korenmolen met een gemetselde onderbouw, ten gevolge van blikseminslag in 1911 is verbrand. Bij de herbouw wordt de nog bruikbare gemetselde onderbouw ongeveer 3,50 meter verhoogd zodat er een zolder onder de stelling komt te liggen. Bij de herbouw worden onderdelen uit elders gesloopte molens gebruikt.

Ook in 1919 slaat de bliksem in de molen in. De zoon van de molenaar,   W. van Harten raakt hierdoor ernstig gewond, maar de schade bleef beperkt.

De molen ‘de Dankbaarheid’ wordt op 13 mei 1940 door oorlogsgeweld verwoest. In de molen van de familie van Harten hebben zich Duitsers verschanst die met mitrailleurvuur en mortieren de Nederlandse stellingen bestoken. Met drie mortiergranaten schieten de Nederlandse troepen de molen in brand. Deze brandt geheel af.


Afbeelding hierboven: Molen De Dankbaarheid in betere tijden. Molenaar Van Harten met zijn beide zoons.

Afbeelding hieronder: De verwoeste molen (1940)

Het huidige pand
De gemetselde, in 1912 verhoogde romp, dus het oude onderstuk van de vroegere molen, is nog aanwezig. De ijzeren roeden doen nog dienst als zolderbint. De onderbouw wordt gebruikt als opslagplaats voor bouwmaterialen van het bouwcentrum De Bouwhof. Het molenaarshuis is in 1995 gesloopt en vervangen door een dubbel woonhuis.

Afbeelding: de resterende molenromp, hier nog met rieten kap (foto omstr. 1980)

De voormalige molen is terug te vinden in de molendatabase: https://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&nummer=211

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast