Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Jagershuis Het Koepeltje

Jagershuis Het Koepeltje

Het koepeltje

Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 11 september 2021, is het Koepeltje, ook wel het Jagershuis genoemd, opgenomen in de route. Indien aanwezig zal bewoner Harry Siebelink u graag meer vertellen over deze bijzondere woning!

De bouw
Het Koepeltje is in 1865 als dienstwoning bij Huize Scherpenzeel gebouwd. Hier woont dan de jachtopziener ofwel boswachter van de familie Royaards en vandaar wordt de woning door de Scherpenzelers ook wel het Jagershuis genoemd. Het Jagershuis is onderdeel van het ensemble zoals ontworpen door architect S.A. van Lunteren. In 1856-1858 liet Herman Royaards Huize Scherpenzeel ingrijpend verbouwen in neogotitische stijl door architect van Lunteren. Van Lunteren maakte in 1857 in dezelfde stijl ook een ontwerp voor het koetshuis, dat bij Huize Scherpenzeel ligt. Daarom is het waarschijnlijk dat Van Lunteren ook de architect van het Jagershuis is geweest, gezien de overeenkomsten in bouwstijl en bouwtype tussen dit huis en het koetshuis.

In de rechter zijgevel is een gevelsteen ingemetseld waarop de initialen van een dochter van Herman Rooyaards en het bouwjaar zijn aangegeven: F.A.R. /1865.

Afbeelding: de oudst bekende foto van het Jagershuis (uit 1869!). Rechts is de toenmalige Jachtopziener te zien, vrm G.P. Gerth.

 Bewoners.                                                                                                   
Vermoedelijk is de eerste bewoner George Pieter Gerth, geboren op 02 juni 1833 te Darthuizen, van beroep jager. Gerth wordt bewoner van “De Koepel” genoemd ná het vertrek van Barend Osnabrugge in 1862. Barend woont echter in een boerderijtje wat tegenover het Koepeltje heeft gestaan. Gerth heeft mogelijk eerst in deze boerderij gewoond en is na de nieuwbouw van het Jagershuis hier in getrokken. Gerth trouwt met Wilhelmina Elizabeth van den Bogert, geboren op 7 november 1831 te Leersum. Zij krijgen samen 4 kinderen. Op 05 februari 1870 vertrekt men naar Leersum.

Na het gezin Gerth komt de familie Groenewoud in het Jagershuis wonen. Evert Groenewoud is geboren op 14 februari 1843 te Hoevelaken en ook van beroep jager. De familie vestigt zich op 13 mei 1871 en komt dan uit De Bilt. Evert’s eerste vrouw heet Evertje van der Brink, zij is geboren op 3 augustus 1848 te Langbroek. Uit dit gezin komen maar liefst 8 kinderen voort, maar moeder Evertje overlijdt al op 22 juli 1896. Evert hertrouwt op 3 november 1898 met Susanna Wigman, geboren op 24 april 1849 te Amsterdam. Susanna overlijdt op 8 november 1916. Evert is 45 jaar als jager in dienst van de familie Royaards. Op 73-jarige leeftijd vertrekt hij, op 3 april 1916, naar Doorn.

De volgende bewoners is de familie Minnen. Andries Minnen, geboren op 29 augustus 1883 te Arnhem, komt als jachtopziener samen met zijn vrouw Helena Egberta van den Berg op 8 mei 1916 vanuit Barneveld naar het Jagershuis (toen nog gemeente Woudenberg). Helena is geboren op 17 januari 1885 te Ede en het gezin heeft bij aankomst al zeven kinderen. Ook Woudenberg heeft vruchtbare grond en er komen dan ook nog wat kinderen bij.

De familie Minnen vertrekt vóór de 2e Wereldoorlog en de nieuwe bewoners is de familie Arpink. Theodorus (Dirk) Arpink is geboren op 16 mei 1902 in Eemnes en hij trouwt op 7 november 1923 in Laren met Christine de Groot. Zij is geboren in 1901 in Laren en het gezin bestaat verder uit 3 dochters, maar zal in 1936 met nog een zoon worden verblijdt. In september 1935 komt het gezin naar Scherpenzeel en woont eerst korte tijd in het rentmeestershuis. Het gezin Arpink is Rooms Katholiek van geloof en dat valt niet echt goed bij de Scherpenzelers. Zo met de burgemeester hoogst persoonlijk ingrijpen om ervoor te zorgen dat de benodigde papieren (jachtakte e.d.) tijdig door de secretaris worden opgemaakt en ingediend.

Tijdens de mobilisatie wordt Dirk opgeroepen om de Rijksveldwacht bij te staan en moet de landbouwers aanzeggen dat ze de paarden moeten inleveren voor het leger, dat inmiddels was opgeroepen. Dirk wordt geen populaire man in het dorp.

Afbeelding: de familie Arpink met  Dirk in het midden, gemobiliseerde Nederlandse militairen en een aantal onbekende vrouwen. De kinderen van Arpink staan op de voorgrond.

Tijdens de oorlogsdagen van mei 1940 is geheel Scherpenzeel geëvacueerd en als het gezin Arpink terug komt is het Jagershuis zwaar beschadigd. Alle ruiten liggen eruit, alsmede de voordeur, gaten in de muren en in de voorkamer ligt een laag vuil wat met schop en kruiwagen eruit geschept moet worden. In de tuin naast het huis ligt een soldaat begraven. Dat is kennelijk in haast gedaan, want het lichaam is niet eens volledig bedekt.

Aan het einde van de oorlog trouwt dochter Christine Arpink met een Canadese militair en zij vertrekt in 1946 naar Canada. Als Dirk in 1947 vervolgens een baan als jachtopziener krijgt aangeboden in Canada besluit hij zijn dochter met het hele gezin achterna te reizen.

Wie hierna de volgende bewoners zijn, is wat onduidelijk. Was dit Antonie (Toon) Koudijs? Ergens vóór 1960 nam in ieder geval Dirk Dorrestein er zijn entree. Na het overlijden van  Dirk blijven zijn vrouw en zoon Jan er wonen tot 1980. Harry Siebelink huurt het huis dan van Graaf v.d. Bosch, maar Harry kan het Koepeltje in 1993 van de nazaten van Royaards kopen en hij woont er tot alle tevredenheid nog steeds.

 

 

 

 

Verder lezen?
003 Koepel omstr 1920

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast