Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Het witte hek & pad

Het witte hek & pad

Het witte hek & pad

Schuin tegenover het gemeentehuis staat aan de Stationsweg een opvallend wit hekwerk met de tekst “Lambalgen” er op. Er kleeft veel geschiedenis aan dit hek en de erachter liggende laan. Vanwege deze geschiedenis is deze plek opgenomen in de fietsroute van Open Monumentendag.

Het Witte Hek
Het Witte hek vormt de toegang tot een fraaie één kilometer lange laan die vanaf de Stationsweg in zuidoostelijke richting onafgebroken doorloopt en uitkomt bij het verdwenen huis ‘Huize Lambalgen’, de buitenplaats van het landgoed Lambalgen in de gemeente Woudenberg.

 

Geschiedenis
De vroegste vermelding van het landgoed Lambalgen dateert uit de 14de eeuw. Uit 17de eeuwse archiefstukken is op te maken dat het toen al een vrij uitgestrekt landgoed betrof.

Het tracé van de laan, zoals nu nog aanwezig, komt al voor op de kaart uit 1717 van J. van Broekhuizen. In 1882 kocht mr. H. Royaards, heer van Scherpenzeel, het landgoed Lambalgen. Royaards heeft vermoedelijk al spoedig na de koop opdracht gegeven tot plaatsing van het hek en de beplanting van de laan.

Oorlogsjaren
De Laan naar Lambalgen kruist de Grebbelinie en hier is in de Meidagen van 1940 zwaar gevochten. Een bijzonder verhaal is dat van een landverrader, die juist op de Laan naar Lambalgen zicht had op de Nederlandse stellingen. Hij seinde de posities hiervan door naar de Duitsers, maar werd ontdekt. Een Nederlandse militaire patrouille maakte snel een einde aan deze praktijken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de bomen op het meest zuidelijke gedeelte van de laan, vanaf de Brinkkanterweg tot aan de Lunterse beek, zodanige schade opgelopen, dat ze vervangen moesten worden. Tegen het einde van de jaren veertig werden aan weerskanten van het pad jonge beukenbomen aangeplant, die nu tot volle wasdom zijn gekomen.

Het landgoed Lambalgen bestaat nog steeds, maar het erbij behorende huis is in 1953 door brand verwoest. Zeer recent is op de plek waar het koetshuis stond, aan de noordzijde van het terrein voor het huis, een nieuw huis opgetrokken.

Het Witte Hek is in 1976 gerestaureerd op initiatief van de vereniging Oud Scherpenzeel. De restauratie is ook door leden van deze vereniging uitgevoerd. Het Witte Hek is aangewezen als gemeentelijk monument.


Op deze foto uit 1970 is het Witte Hek niet meer zo wit. Het is goed te zien hoe vervallen het hek vóór de restauratie was. 

Geïnteresseerd in de geschiedenis van het Landgoed Lambalgen? Op diverse websites is veel informatie over het oude landgoed te vinden, Vanzelfsprekend op de website van vereniging Oud Scherpenzeel:

https://oudscherpenzeel.nl/digitaal-archief/verenigingsbladen/blad-2001-1

 

 

Meer lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast