Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Grebbelinie in het Vizier

Grebbelinie in het Vizier

Grebbelinie in het Vizier

Aan de Brinkkanterweg 23A, naast Hoeve De Beek, is het regionaal museum van de stichting “Grebbelinie in het Vizier” te vinden. Het museum en de loopgraaf is geopend tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september 2021 en daarom opgenomen in de fietsroute.

De Grebbelinie
De Grebbelinie is een waterlinie op de grens van Gelderland en Utrecht, die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939-1940 toen de linie onder de naam Valleistelling deel uitmaakte van de Nederlandse hoofdverdediging. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers bedekt met een laag groen. Meer dan 40 kilometer aan militaire geschiedenis ligt nu enigszins verborgen in een mooi en langgerekt natuurgebied langs Valleikanaal en Eem.

Afbeelding: Deel van de Grebbelinie bij Lambalgen in 1870.

Oorlogsjaren
In 1939 wordt door de overheid de mobilisatie afgekondigd vanwege de dreiging vanuit Duitsland. Ook Scherpenzeel, Woudenberg en omgeving stroomt vol met duizenden vooral dienstplichtige soldaten. De verwaarloosde Grebbelinie moet weer in staat van paraatheid worden gebracht. In de meidagen van 1940 wordt zwaar gevochten, niet alleen bij de Grebbe-berg, maar zeker ook in onze omgeving. De voortdurende beschietingen brengen zware schade toe aan het dorp Scherpenzeel.

Afbeelding: Duitse troepen trekken via de Marktstraat het dorp binnen.

Grebbelinie in het Vizier
“Opdat wij niet vergeten”. Met deze gedachte als uitgangspunt hebben een aantal vrijwilligers uit Scherpenzeel en Woudenberg in 2005 de Stichting  “Grebbelinie in het vizier” opgericht .

Het huidige Educatief Centrum bestaat uit een expositie van wapens, uniformen, foto’s, films, en een veelvoud aan attributen, welke door zowel burgers als militairen gebruikt werden in de periode 1940 tot 1945. Vrijwilligers vertellen het verhaal over de aanleg van de Grebbelinie, de gevechten rondom Scherpenzeel en Woudenberg en de gevolgen daarvan voor de bewoners van deze regio.

Daarnaast bestaat Educatief Centrum het ook uit een replica van een loopgraaf (uit de periode 1939 / 1940), een aantal authentieke Nederlandse kazematten uit de Grebbelinie uit diezelfde periode en een Duitse bunker uit de in 1944 ingerichte Pantherstellung.

De gereconstrueerde loopgraaf

 

 

Meer lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast