Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Eerste steen De Heyhorst

Eerste steen De Heyhorst

Eerste steen De Heyhorst

Wist u dat de Eerste Steen van activiteitencentrum De Heijhorst nog in de wijk Heijhorst terug te vinden is? U vindt hem op de hoek van de Burg. Colijn-de Raatsingel met de Hovenierslaan, vlakbij de plek waar de Heijhorst ooit heeft gestaan. Vanzelfsprekend is deze Eerste Steen ook opgenomen in de wandelroute van Open Monumentendag (zaterdag 11 september 2021).

De Eerste Steen
De Eerste Steen van activiteitencentrum De Heijhorst is op zaterdag 20 april 2019 onthuld. Voorzitter Wim vd Berg (links op de foto) van vereniging Oud Scherpen-zeel overhandigde het plateau via wethouder Tonnis van Dijk aan de gemeente Scherpenzeel. Hiermee is een blijvende herinnering aan de naam van de woonwijk zichtbaar gemaakt

Activiteitencentrum De Heijhorst is verdwenen. Alleen de naam van de nieuwe woonwijk en een straatnaam daar herinneren nog aan het multifunctionele centrum. De gedenksteen die nu is teruggeplaatst, is in 1975 door naamgever burgemeester Jan Heij aangebracht tijdens de opening van het activiteitencentrum. De steen was te zien in het eerste element bij de ingang.

Afbeelding: Ook bij het afscheid van burgemeester Heij, in 1985, neemt het activiteitencentrum een prominente plaats in: hier wordt het afscheidsfeest voor de geliefde burge-meester gehouden. Op de foto komt Jan Heij (met paraplu) aan bij De Heijhorst.

Drie├źndertig jaar was de Heijhorst het bruisende centrum van de binnensporters en culturele manifestaties. In 2009 gaat het dorpshuis in vlammen op. Wat er nog van De Heijhorst over was, wordt gesloopt. De gedenksteen komt beschadigd en wel op de gemeentewerf te liggen. Daar vindt wethouder Tonnis van Dijk jaren later de steen en vervolgens ontfermt vereniging Oud Scherpenzeel zich erover. Oud Scherpenzeel besluit daarna tot restauratie. Enkele Scherpenzeelse ondernemers hebben hiervoor belangeloos hun medewerking verleend. Dankzij Aart Moesbergen, eigenaar van A.M.W. Grafzerken, zijn de stukken van de gedenksteen weer aan elkaar gelijmd en is deze grondig gereinigd. Theo den Hartog, directeur van Lasbedrijf den Hartog, heeft voor een omlijsting en een roestvrij stalen standaard voor de gedenksteen gezorgd. De gemeente droeg zorg voor het tegelwerk waarop het geheel nu staat. Ter herinnering aan De Heijhorst heeft de gedenksteen op de hoek van de Burg. Colijn-de Raatsingel en de Hovenierslaan een definitieve plek gekregen.

Meer lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast