Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

De Witte Holevoet (De Herbergier)

De Witte Holevoet (De Herbergier)

De Witte Holevoet

Hotel restaurant De Witte Holevoet, altijd al een begrip voor de Scherpenzelers, heeft helaas de deuren moeten sluiten. Sinds juni 2020 is hier “De Herbergier” gevestigd, een kleinschalige vorm voor begeleid wonen. Ook nu genieten de 16 bewoners van de gastvrijheid in dit pand. Tijdens Open Monumentendag (zat. 11 sept. 2021) is het pand weliswaar niet toegankelijk voor bezoekers –dit geeft teveel onrust voor de bewoners—maar is er buiten een kleine expositie ingericht over de geschiedenis van het pand.

Geschiedenis
De naam Holevoet is al heel oud. Een 1e naamsvermelding komen we tegen in een belastingregister, het Huisgeld uit 1525.  Als eigenaar van een hofstede wordt dan Cors Petersz benoemd. In 1536 staat bij diezelfde hofstede : “Thonis Corsgens  op ‘t Hoolvoet”.  Deze hofstede zal later uitgroeien tot een herberg. Het blijft wat onduidelijk wanneer op de Holevoet voor het eerst sprake is van een herberg, maar in 1669 wordt in een gerechtszaak ene Jan Gerrits al genoemd als “weert aen de Holevoet”.

Familie De Jong wordt in 1767 eigenaar van De Holevoet en zal dit bijna 100 jaar zijn. Als in 1846 een boedelinventaris wordt opgemaakt wordt er gesproken over het Logement Den Holevoet met inrijschuur, een koeien- en paardenstalling, een stalling voor koppelpaarden, een tuin (etc.). Hieruit blijkt dat er dan ook sprake is van een stalhouderij. In 1850 wordt De Holevoet gekocht door Willem Schimmel. Eerst verhuurt hij het pand aan zijn kleinzoon Evert Schimmel, die vervolgens de Holevoet in 1868 koopt.

Afbeelding: Hotel De Holevoet op een foto uit omstr. 1900

Oorlog en wederopbouw
In 1929 verhuurt nazaat Pieter Evert Schimmel het hotel aan Chris Broos. Chris overlijdt echter al in 1938, maar mevr. Broos zet het hotel voort samen met een oude ober, dhr. Van der Veer.

Op 13 mei 1940 is Scherpenzeel het toneel van de Duitse aanval op de Grebbelinie. Hotel De Holevoet wordt hierbij geheel verwoest.

Afbeelding: het verwoeste hotel

Eigenaar Piet Schimmel ziet een wederopbouw echter niet zitten en verkoopt de grond in 1941 aan Casper J.G. Hastrich, een hotelhouder uit Amersfoort.  In 1942 wordt het Hotel opnieuw opgebouwd in de stijl van de Delftse School. Hierbij wordt het Hotel in zijn geheel naar achteren geplaatst, waardoor het Holevoetplein ontstaat. De naam wordt “De Witte Holevoet”.

 

Afbeelding: het wederop gebouwde hotel
De Witte  Holevoet op een foto uit de jaren ‘40

Van hotel naar herbergier
In 1983 wordt het Hotel verkocht aan mevr. Antje Jager, maar al snel doorverkocht, in 1987, aan C.M. de Vor uit Achterveld.  Bedrijfsleider wordt John Vermeulen uit Scherpenzeel. Vanaf 2003 exploiteren John + Annelies Vermeulen zelf het Hotel-restaurant. In 2019 besluiten ook zij het hotel te verkopen en na een renovatie is vanaf 2020 “de Herbergier” in de Witte Holevoet gevestigd.

Meer lezen over de geschiedenis van De Witte Holevoet? Vanzelfsprekend kunt u dit vinden op de website van vereniging Oud Scherpenzeel:

https://oudscherpenzeel.nl/digitaal-archief/verenigingsbladen/blad-2003-1

Meer lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast