Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

De Oude Schietbaan

De Oude Schietbaan

De oude schietbaan

Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 11 september 2021, is ook de oude schietbaan opgenomen in de fietsroute. De schietbaan is vrij toegankelijk en is alleen al door de fraaie natuur een prachtig wandelgebied. Tijdens Open Monumentendag kunt u ook deelnemen aan een rondleiding, door gids Martin Wigtman, om 11.00 uur en 14.00 uur.

Het begin, 1866
Scherpenzeel kende al in het begin van de 19e eeuw, evenals veel ander gemeenten, zijn schutterijen. Het doel van de schutterijen was het handhaven van de binnenlandse rust en orde; tevens dienden ze evenals de militie, als aanvulling van het staande leger. De schutterijen werden plaatselijk georganiseerd. Scherpenzeel moest blijkens een archiefstuk uit 1840 op een bevolking van 1.544 inwoners een schutterij leveren van 22 man. Of de schutterij van Scherpenzeel zelf ooit als zodanig op de wapenen heeft geoefend, is niet bekend. Vele der schutterijen waren nu niet bepaald vermaard om hun discipline, en de geoefendheid en daarmee de weerbaarheid zal in de loop der jaren drastisch zijn afgenomen. Maar geoefend werd er zeker, ongetwijfeld op de toenmalige heide van Oud Willaer. De schietrichting was westwaarts. In die richting bevinden zich nog bosschages met raadselachtige namen als Spoekenbosch en Oude Kogelvanger. Achter de huidige (oude) schietbaan bevindt zich trouwens een merkwaardig, een enigszins verhoogd, in het weiland vrij staand heuveltje, getooid met een eenzame ingewaaide boom. Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet, zoals in archeologische kring vurig gehoopt om grafheuvels uit de steentijd gaat, maar gewoon om een verhoging uit latere jaren; het is vervaardigd van opgetaste heiplaggen. Het moet het schietpunt geweest zijn, van waaraf men naar het westen schoot, richting bos, De Oude Kogelvanger.

Oprichting van de schietvereniging.                                                                                         Op Dinsdag 22 Mei 1900 wordt de weerbaarheids- annex schietvereniging Scherpenzeel opgericht, voorzitter wordt de heer Fijting van Walsem, tevens gemeentesecretaris. Er wordt geoefend op een buitenschietbaan; vanaf de Barneveldseweg de Renessersteeg in, en na circa 100 meter linksaf het zandpad op (afgesloten met een houten slagboom). Vervolgens op uw gemak een goede 800 meter verderop kuierend, geweer op de schouder, rechts op het geluid af een smal paadje in; en bij het ronden van de bocht springt dan de achterste poort van de schietbaan het blikveld in. Eigenlijk is deze schietpoort vanouds het 200 meter schietpunt, in de beginjaren rond 1900 de gebruikelijke afstand. Maar in de latere zeventiger jaren wordt er uitsluitend nog op 100 meter geschoten.  Aanvankelijk, we spreken van 1900, schiet men gewoon oostwaarts over het vrije veld, de bomen onderweg vangen dan de kogels wel op. De daar huizende agrariërs kunnen echter weinig waardering opbrengen voor het feit dat hen – en hun argeloze familieleden – bij tijd en wijle de kogels, 11 mm lood, om de oren vliegen, en tekenen bij de burgemeester bezwaar aan. Burgemeester Anton Royaards neemt zelf het initiatief en financiert de baan geheel op eigen kosten. De schietbaan komt in de loop van 1901 gereed. Na onafgebroken gebruik – op twee korte onvrijwillige pauzes na – valt het doek voor de schietbaan tenslotte na bijna 100 jaar in maart 2000. Een unieke prestatie voor een particuliere buitenschietbaan.


Afbeelding: de schietbaan zoals deze ná de oorlog is herbouwd, gezien van de aanwijskuil; provisorische poortjes op de voorgrond; midden, heel in de verte de drie schietpunten.


Afbeelding: bijeenkomst op de schietbaan in 2004, ter gelegenheid van het plaatsen van het informatiebord.

 

Meer lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast