Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Boerderij ’t Tweede Broek

Boerderij ’t Tweede Broek

Boerderij 't Tweede Broek

Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 11 september 2021, wordt u van harte verwelkomd op deze boerderij aan de Broekerweg door bewoner Jan Konijn. Hij vertelt u graag meer over de boerderij en de directe omgeving.

Geschiedenis
Het Tweede Broek wordt al vóór het jaar 1460 genoemd als afsplitsing van ’t Eerste Broek. Maar pas omstreeks 1575 wordt er een boerderij op gebouwd. Het Tweede Broek is dan 10 morgen groot (een “morgen” is het stuk land wat een boer in 1 ochtend kon maaien).

Tussen 1599 en 1614 ontstaat vervolgens ’t Derde Broek, waarna het Tweede Broek nog slechts 4 morgen groot is. De naam “Broek” betekent nat land. Waarschijnlijk zal het dus niet zo heel veel voorgesteld hebben. Het land was drassig, moerassig en bracht waarschijnlijk alleen in de zomermaanden wat gras en hooi op.

De eerst vermelde eigenaar is Gijsbert de Cruijff (1501-1555), maar als eerste bewoner van de boerderij staat Jan Meusz vermeld. In 1571 vindt de jaarlijkse verkoop van de tienden plaats en dan wordt er gesproken over het ‘Twede Block van den Broucke’ met als toevoeging: ‘daer Jan Meusz op woent’.

Het huidige pand
Vermoedelijk zal het boerderijtje enige keren herbouwd zijn geweest. De huidige boerderij stamt uit 1883 en is gebouwd door de toenmalige eigenaren, de familie Royaards. Op de gevelsteen zijn de initialen ‘H.A.M.v.A.v.W.’ vermeld:  Hubert Alexander Maurits van Asch van Wijck, de dan 3-jarige zoon van Jhr.Mr. Hendrik Maurits Jan van Asch van Wijck en Henriëtta Johanna Royaards.

Vanaf 1883 woont het gezin Van der Hee als pachters op de boerderij. 


Op de foto uit omstr. 1922  staat deze familie op het boerenerf bij een dorsmachine.


Foto: gemobiliseerde Nederlandse militairen bij boerderij Het Tweede Broek (139/1940)

De huidige bewoner
Na familie van der Hee woont het gezin Jagtenberg op de boerderij. Jan Konijn, de huidige bewoner, koopt de dan vervallen boerderij in 1981. Samen met aannemersbedrijf Osnabrugge wordt de oude boerderij omgevormd tot een leuke woning. Jan is zelf docent, maar zet op het land van de boerderij ook een kleine boomkwekerij op.

Op de website historischehuizen.nl staat uitgebreid beschreven wie eigenaren en pachters van Het Tweede Broek zijn geweest. Zie hiervoor:

https://historischehuizen.nl/huis.php?p=Woudenberg&s=Broekerweg&n=177

 

 

Verder lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast