Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Boerderij Klein Ruwinkel

Boerderij Klein Ruwinkel

Boerderij Klein Ruwinkel

Dat Klein Ruwinkel als locatie is opgenomen in de fietsroute van Open Monumentendag zal u wellicht verbazen. Wat velen niet weten is dat de oorsprong van het huidige vakantiepark een boerderij is. En ondanks dat er al 50 jaar geen agrarische activiteiten meer plaatsvinden op het vakantiepark, is de oude boerderij nog steeds terug te vinden!

Geschiedenis
De oudste vermelding van dit gebied dateert uit 1415. Er is dan sprake van een land genaamd Rodenwinckel, maar het wordt ook Rooijwinkel genoemd. Een winkel is een hoek land, dus een gerooide hoek land. Gerooid betekent hier ontgonnen. De boerderij ligt dan oosten van de boerderij Groot Scherpenzeel. Rodenwinckel en het ernaast gelegen Berckhorst zijn beide eigendom van Jan Otten. Jan Otten noemt zich ook wel Jan Otten van Wolfswinckel en we mogen aannemen dat hij of zijn voorvader eigenaar is van een groot gebied waar de boerderijen Wolfswinkel, Berkhorst, Ruwinkel en Heintjeskamp uit zijn ontstaan. Jan Otten woont zelf niet op de boerderij, want als schout van Woudenberg woont hij in Woudenberg.

In 1566 blijkt dat ‘Rode Winckell’ inmiddels is gesplitst in Groot en Klein Ruwinkel. Op Klein Ruwinkel woont dan Jorden Jacobsz. Er wonen dan zeven mensen op de boerderij. Tussen Groot en Klein Ruwinkel ligt een meent, een onontgonnen heiveld voor gemeenschappelijk gebruik van de boeren die er omheen wonen. De meent is maar liefst 40 hectare groot. Opvallend is dat deze meent zelfs in 1832 nog als zodanig bestaat.

Hoe oud de laatste boerderij Klein Ruwinkel is, is niet bekend, maar een aantal kenmerken wijzen erop dat de huidige hofstede stamt uit het midden van de 18e eeuw (op het pand staat het jaartal 1671 vermeld, maar wat hier de bron van is?).

Afbeelding: Klein Ruwinkel omstreeks 1960

Bijzondere bewoners.
In 1827 wordt Klein Ruwinkel door Hendrik van Voorst verkocht aan Lammert van Barneveld. In 1856 wordt de boerderij beschreven: het bestaat uit een huismanswoning, twee korenbergen, bakhuis, schuur, erf, hof en 19.93.70 ha land. Ook dan is er nog een gemeen-schappelijk heideveld met de eigenaar van Groot Ruwinkel, een deel van de oude meent. De boerderij is in 1856 5000 gulden waard. Zoon Jan van Barneveld krijgt 11 kinderen, waarvan er 4 hun hele leven op Klein Ruwinkel blijven wonen: twee ongehuwde zusters Catharina (Trien) en Evertje (Eef) en twee vrijgezelle broers Lammert en Gijs (Gijs zal alsnog, op 75-jarige leeftijd in 1955 een keer in het huwelijksbootje stappen).

De broers en zussen leiden een tamelijk zonderling bestaan op boerderij Klein Ruwinkel. Ze verlaten het erf zelden en hebben weinig contacten. Ze bemoeien zich ook nauwelijks met hun buren. Van het viertal kan alleen Gijs lezen en schrijven. De boerderij wordt in die tijd niet gemoderniseerd. Voor het doen van zijn behoefte kruipt Gijs daarvoor achter de koeien op de deel en zijn zusters doet het buiten, tussen de struiken.

Van boerderij naar vakantiepark
Gijs van Barneveld overleeft zijn broer en zussen. In 1958 verkoopt hij boerderij Klein Ruwinkel aan Henk van den Heuvel. Henk laat door aannemer Rein van Elst varkensschuren bouwen die ruimte bieden aan ongeveer vierhonderd mestvarkens. Als Henk van den Heuvel in 1970 overlijdt neemt zoon Wim neemt boerderij Klein Ruwinkel over. Kort daarvoor is het agrarische bedrijf op Klein Ruwinkel al definitief beëindigd. Wim heeft een opleiding en werkervaring in de Horeca en zijn intentie is om van Klein Ruwinkel een camping te maken. De koeienstal die naast de boerderij staat, wordt omgebouwd tot kantine annex kantoor en winkel. Op de deel van de boerderij maakt Wim een dames- en herentoilet. Om camping-gasten te trekken biedt Klein Ruwinkel in 1970 met Pinksteren gratis kamperen aan.

Afbeelding: de camping in 1970

De camping is een succes en al in 1975 kan er fors uitgebreid en gemoderniseerd worden. In de jaren ’80 worden de eerste stacaravans voor verhuur neergezet en in 1993 worden er 20 vakantiebungalows gebouwd. In de oude koeienstal wordt restaurant “De Graaf van Ruwinkel” gerealiseerd, wat uitgroeit tot een gerenommeerd restaurant. In 1995 wordt in de deel van de oude boerderij het pannenkoekenhuis “Hans & Grietje” geopend.

Afbeelding: Als Ron Brandsteder per helikopter de eerste asperges voor het restaurant komt brengen levert dat naast publiciteit ook veel klandizie op.

Meer lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast