Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Boerderij het Dorp (Parousie)

Boerderij het Dorp (Parousie)

Boerderij het Dorp

Boerderij “Het Dorp”, waar nu stichting Parousie is gevestigd, is opgenomen in de wandelroute tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september 2021. Helaas is Stichting Parousie niet geopend op de dag, maar ook van buiten is het genieten van de fraaie boerderij!

Geschiedenis
Het complex is in 1868 in opdracht van de familie Royaards gebouwd. De boerderij maakt  onderdeel uit van het grootgrondbezit van de op Huis Scherpenzeel woonachtige familie. Boerderij Het Dorp is eigenlijk altijd eigendom gebleven van de familie Royaards. Momenteel is de boerderij eigendom van het Landgoed Scherpenzeel.

Architectuur
Boerderij Het Dorp is een driebeukige hallehuisboerderij met middenlangsdeel en dekbalk-gebinten. Opvallend aan het woongedeelte is de fraaie voorzijde en de architectonisch sterk benadrukte herenkamer in de middenbeuk. Het bedrijfsgedeelte is een vroeg voorbeeld van een grupstal met mestdeuren in de hoge zijgevels. De boerderij is in 2002 aangewezen als Rijksmonument.

Bewoners
Wie er direct nadat de boerderij is opgeleverd in 1868 is gaan wonen, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is dit de familie Roelofsen geweest, zij wonen althans rond de eeuwwisseling naar de 20e eeuw in Het Dorp. Familie Roelofsen wordt opgevolgd door het gezin Gerssen en zij zijn de eersten die het boerderijcomplex in de jaren ’30 pachten van Anton Royaards.

Afbeelding: gezinsfoto van de familie Roelofsen

In 1936 komt GertJan van Donkelaar als boer op Het Dorp. De boerderij is dan een gemengd bedrijf en vóór de oorlog zijn er ook wel fokstieren aanwezig, de hobby van Anton Royaards.

In 1979 wordt boerderij Het Dorp overgenomen door zoon Jan van Donkelaar. De boerderij komt in het laatste kwart van de 20e eeuw steeds meer midden in het dorp en uitbreiden is dan niet meer mogelijk. In 2007 valt het doek voor het boerenbedrijf. Jan van Donkelaar is de laatste boer op Het Dorp en verhuist in 2007 naar een andere woning op de Vlieterweg.

Afbeelding: boer Jan van Donkelaar

Stichting Parousie
Nadat de boerderij eerst een aantal jaren heeft leeg gestaan is het sinds 2009 de thuisbasis van stichting Parousie. Deze christelijke organisatie biedt hier 24-uurs zorg en begeleiding aan cliënten met een psychiatrische diagnose en een Wmo-indicatie.

Meer lezen over de laatste boer op boerderij Het Dorp? In 2010 is Jan van Donkelaar geïnterviewd voor een aflevering van “Noe eerst effe Proate”. Zie hiervoor het artikel in het verenigingsblad van Oud Scherpenzeel (vanaf blz. 10). Klik door naar:

22e jaargang nr (oudscherpenzeel.nl)

Meer lezen over stichting Parousie?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast