Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Boerderij Groot Ruwinkel

Boerderij Groot Ruwinkel

Groot Ruwinkel

Boerderij Groot Ruwinkel, ook wel Hofstede Ruwinkel genoemd, is gelegen aan de Ruwinkelseweg 3. Momenteel is hier zorgboerderij Abrona gevestigd. Groot Ruwinkel is opgenomen in de fietsroute van Open Monumentendag (zat. 11 sept. 2021). De bewoners en vrijwilligers staan klaar om u te ontvangen!  Tip: ze maken heerlijke appeltaart!

Geschiedenis
De oudste vermelding van de boerderij dateert uit 1415. De boerderij wordt dan vermeldt als Rodenwinckel, maar wordt ook Rooijwinkel genoemd. Een winkel is een hoek land, dus een gerooide hoek land. Gerooid betekent hier ontgonnen. De boerderij ligt dan oosten van de boerderij Groot Scherpenzeel. Rodenwinckel en het ernaast gelegen Berckhorst zijn beide eigendom van Jan Otten. Jan Otten noemt zich ook wel Jan Otten van Wolfswinckel en we mogen aannemen dat hij of zijn voorvader eigenaar is van een groot gebied waar de boerderijen Wolfswinkel, Berkhorst, Ruwinkel en Heintjeskamp uit zijn ontstaan. Jan Otten woont zelf niet op de boerderij, want als schout van Woudenberg woont hij in Woudenberg.

In 1566 blijkt dat ‘Rode Winckell’ inmiddels is gesplitst in Groot en Klein Ruwinkel. Op Groot Ruwinkel woont Willem Borren, maar in 1586 wordt de boerderij verkocht aan Gijsbert Brandsz en zijn vrouw Reijntje. De boerderij bestaat dan uit een huis, een schuur en een hooiberg.

In de loop der eeuwen kent de boerderij veel eigenaars en veel pachters. In 1876 wordt er een nieuwe boerderij gebouwd. Eigenaar is dan Jan van Ginkel Aartszoon uit Leersum, getrouwd met de Woudenbergse Evertje Apeldoorn. Jan zal echter nooit op de nieuwe boerderij wonen, want nog vóór de verhuizing overlijdt hij. De nazaten van Jan van Ginkel blijven echter op Groot Ruwinkel boeren.

Afbeelding: in 1895 maakt de bekende schilder Gerhard Haverkamp deze ets van boerderij Groot Ruwinkel. Haverkamp woont enige tijd in Scherpenzeel. Opvallend aan de ets is dat de boerderij in spiegelbeeld wordt weergegeven. 

Van boerderij naar zorgboerderij|
De laatste boer op Groot Ruwinkel is Evert van Ginkel (beter bekend onder zijn bijnaam: “De Rus”). Zoon Arjan volgt hem niet op en als Evert in 2000 overlijdt komt de boerderij leeg te staan. In hetzelfde jaar komt Groot Ruwinkel vrij van pacht en de eigenaar, Landgoed Scherpenzeel, heeft andere plannen voor deze locatie. In de plannen is sprake van zorg-appartementen. In 2007 zal de oude boerderij gesloopt worden. Dit wordt al snel bespoedigd door een uitslaande brand waardoor de boerderij tot de grond toe afbrandt.


Afbeelding: de boerderij kort vóór de afbraak in 2007. Vergelijk de boerderij op de foto eens met het huidige pand!

Er wordt een volledig nieuw pand gebouwd, wat qua vorm wel wat op de oude boerderij lijkt: een woonhuis met een verlengde deel. Het zorgcluster Abrona vestigt zich er. Het is een woongemeenschap voor structuurbehoeftige bewoners. Er zijn 24 wooneenheden in vier woongroepen, die op een mooie manier in de landelijke omgeving zijn opgenomen.

Meer lezen?

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast