Zoeken

Doorzoek de hele website naar monumenten, activiteiten, winkels, agenda-items of andere interessante pagina's.

Boerderij De Pol

Boerderij De Pol

Familie Van Ginkel staat klaar om u te ontvangen op Open Monumentendag, zaterdag 11 september 2021. Boerderij De Pol, aan de Brinkkanterweg 39 is onderdeel van de fietsroute.

Geschiedenis
De naam van het huidige gebied komt voor het eerst voor in 1403 als ´Clein Langbalghen´. Het zuidelijke deel van Klein Lambalgen, gelegen tegen de Lunterse beek, zal pas later De Pol genoemd worden. In 1446 is Klein Lambalgen nog één boerderij en eigenaar is dan Elias van Colveschoten. In 1470 blijkt de grootte 9 morgen bruikbaar land te zijn (een morgen is het stuk land wat een boer in 1 ochtend kon maaien). Sander Jansz is eigenaar van het deel dat later De Pol gaat heten (omstreeks 1600). Hij is ook de stamvader van de familie Van de Pol. In 1651 wordt de boerderij pas voor het eerst genoemd als De Pol. De Pol wordt zo genoemd omdat de boerderij op een hoger gelegen stuk land is gebouwd.

Familie Blaauwendraat voor boerderij De Pol rond 1903

Het huidige pand
De oude boerderij is aanvankelijk meer zuidwestelijker gelegen van de huidige boerderij en dus dichter bij de Lunterse Beek / verder van de Brinkkanterweg dan tegenwoordig.

Boerderij De Pol ligt vlak naast de Grebbelinie en moet in 1939 verdwijnen om schootsveld te verkrijgen voor de artillerie. Al in 1940 wordt met de bouw van de nieuwe boerderij begonnen, de nieuwe boerderij De Pol is in 1942 klaar. De boerderij bestaat dan uit een dwarshuis waarop haaks de deel ofwel het achterhuis aansluit. Het gebouw heeft een T-vormige plattegrond en de vrijstaande boerderij valt op vanwege zijn bouwstijl in de Delftse School.

De huidige bewoners
Nadat meerdere generaties Blaauwendraad op boerderij De Pol hebben geboerd wordt de boerderij in 2003 verkocht aan de familie van Ginkel  (Gert, Rika en zoon Wilco) en is door hen uitgebreid tot een modern agrarisch bedrijf. De laatste uitbreiding (2021) met de Camperplaats De Pol tussen de boerderij en het Valleikanaal is een groot succes!

 

 

 

Meer lezen?
geschiedenis-boerderij-de-pol

Upload je foto


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

    Ontvang lokale acties

    Op de hoogte blijven van de laatste lokale acties in Scherpenzeel? Schrijf je nu direct in en ontvang het direct in je mailbox.

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast